Düzce Teknopark’ın başvurmuş olduğu Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Teknik Destek Programı kapsamında düzenlenen ''Ar-Ge Firmalarına Yönelik Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Sağlanan Muafiyetler ve Vergi Uygulamaları Eğitimi'' Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirildi.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Erdem Perek’in eğitim verdiği programa; Düzce Teknopark çalışanları, firma temsilcileri ve mali müşavirler katılım sağladı.
İki gün süren eğitim programının ilk gününde; Teknopark’ın Tanımı, Teknoparkların İşleyişi, Tekneloji Geliştirme Bölgelerindeki Destekler ve Teşvikler, 4691 Sayılı Kanun ve Kurumlar Vergisi İstisnası hakkında detaylı bilgi verilmiş olup, ikinci gününde ise; Teknopark KDV İstisnası, Teknopark SGK ve Gelir Vergisi İstisnası, Damga ve Gümrük Vergileri İstisnaları, Sermaye Destekleri, 5746 Sayılı Kanun, Ar-Ge Merkezleri ve Teşvikleri hakkında detaylı bilgiler katılımcılar ile paylaşıldı.
Eğitim programının davetli konuşmacısı Mehmet Erdem Perek, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ihtisaslaşma sürecine girildiğini, Ar-Ge üzerine yapılan tüm kanunların artık ihtisaslaşmaya yönelik çıkarıldığını belirterek, eski alışkanlıkların bir kenara itilmesi ve yeni düzene adapte olunması gerektiğini vurguladı.
Başarılı olmak isteyen girişimcilerin ilk hedefinin, ticarileşerek para kazanmak olmaması gerektiğini söyleyen Perek, sürdürülebilir bir kalkınma için girişimcilerin, Ar-Ge üzerine yoğunlaşarak; yeni, uygulanabilir ve özgün fikirler üretmelerinin önemi üzerinde durdu. Ülkemizde Ar-Ge çalışmalarına sağlanan desteklerin Avrupa ülkeleriyle eş değerde olduğunu belirten Mehmet Erdem Perek, yapılacak en küçük yeniliğe bile ciddi miktarda maddi destek alınabileceğinin altını çizdi.
Sürdürebilir kalkınmanın ikinci yolunu, sanayicilerle Ar-Ge çalışanlarının bir araya getirilmesi şeklinde açıklayan Mehmet Erdem Perek, günümüzde bu faaliyetlerin teknoparklar tarafından yerine getirildiğini sözlerine ekledi.